Vecka 7!

Oj, det var visst en vecka sedan sist jag uppdaterade. Idag går jag in i vecka 7, vilket gör att det är sex veckor kvar tills vi går in i på säkra marker (missfallsriken minskar drastiskt efter utgången vecka 12) och fyra veckor kvar tills vi ska till MVC för att skriva in hos barnorskan. Jippie, det går framåt!

Det här händer i vecka 7:
Kroppen: Man kan känna sig illamående på grund av hormonerna och ha lite molande värk
i underlivet, vilket är helt normalt. Sömnen kan rubbas, ofta beroende på att man måste man gå upp för att kissa. Magen kan kännas uppblåst på grund av att tarmarna arbetar långsammare. Vissa har redan ökat i vikt, men har du problem med illamående och kräkningar är det inte ovanligt att du istället har minskat i vikt. Det kan hjälpa att äta något litet innan du kliver upp ur sängen och att äta många små måltider.
Jotack, illamående hej hej! Igår natt kunde jag inte somna för att jag var så "sjösjuk" och de höll i sig en bra bit in efter lunch. Molvvärken känner jag också av - känns som mensvärk ungefär, fast mildare.

Embryot: Embryot är nu en centimeter långt. Handled och fingrar skapas och händer och fötter kan urskiljas som små paddlar. Ansiktet börjar ta form och ögonen kan ses som små fördjupningar. Inne i huvudet finns det något som liknar blåsor, det ska senare bli hjärnan. Här kan man med ultraljud se embryots hjärtaktivitet.
Ser inte "babyn" i räknaren här brevid urläskig ut? Inte liknar det en bebis iaf. Jag hoppas att den ändrar look snart :-)

Ett litet steg på väg

Idag går jag, enligt mina och FL:s beräkningar in i vecka 6. Bara sju veckor kvar till vecka 13 :-) Jag är egentligen inte så orolig för missfall, trots att jag fick ett några månader jag plussade med dottern. Känner på mig att detta kommer att gå vägen och försöker vara positiv (trots att jag rutinkollar efter blod vid varje toalettbesök). Jag har en del graviditetsyndrom och så länge jag har dem behöver jag inte vara orolig. Mina symtom so far:
*Illamående, inte alltid men tillräckligt
*Uppsväld mage, särskillt på kvällarna
*Ömma bröst
*Utebliven mens
*Positivt graviditetstest (2) :-)

Imorse ringde jag och bokade tid för inskrivning på Barnmorskorna i Gamla Stan. Ända sedan jag förstått att de har samma ägare som BB Stockholm har jag vetat att jag ville gå där om jag bliev gravid igen. Det är nämligen där jag hoppas att få föda nästa gång. Jag var lite orolig, det råder ju babybom och jag vet att just den här MVC är otroligt populärt, så jag var rädd att jag inte skulle få plats. Men det var inga problem. Jag talade med en trevlig kvinna som gav mig en tid 10.30 den 26 juli. Toppen tyckte jag. Tills jag upptäckte att det är fem veckor dit! Oj, så långt att bara gå och vänta. Men bra, för det är när jag har semester så då behöver jag inte ljuga på jobbet. Spännande ändå, nu är min andra gravidresa igång. Hoppas jag älskar den lika mycket som jag älskade min första.

Från blimamma.se om Vecka 6:

I den sjätte veckan är din bebis 6-9 mm stor från huvud till rumpa. Det kan hända att du gått upp något eller några kilon, men om du har mått illa och tappat matlusten kan det lika väl hända att du behållit din ursprungliga vikt eller rentav gått ner!

Du har nu varit gravid en hel månad och du har vid det här laget troligen märkt att din kropp börjat förändras och att dina kläder känns lite tightare än vanligt. Så här tidigt är symptomen vanligen inte så uttalade, men en del kvinnor får halsbränna, andfåddhet och illamående.

Om en läkare undersöker skulle han/hon kunna känna att din livmoder är förstorad och det är oftast möjligt att se embryots hjärtslag vid en ultraljudsundersökning.

Från vecka 6-10 är embryot som känsligast för skadlig inverkan från omgivningen. Det är nu alla viktiga organ och system anläggs och växer till, så som hjärna, nervsystem och ögon. Det är därför extra viktigt att under denna perioden inte utsätta sitt växande barn för några riskfaktorer, så som alkohol och rökning, samt att se till att det får alla näringsämnen som det behöver, som t.ex. folsyra.

Milstolpar: Fostrets hjärta börjar slå! Ansiktsdrag, som mun och tunga, kan urskiljas. Ögonen har näthinna och lins. Matsmältningssystemet börjar bildas med de första cellerna i magen och tarmarna. På huvudet finns små inbuktningar där ögon och öron kommer att bildas. Käkarna börjar också att utvecklas.


Hot mama

Ok, vet att det är liiiite tidigt att bli shoppingsugen. Men med tanke på att jag fick köpa mammabyxor redan i början av fjärde månaden sist så gör det inget att göra lite research :-) Jag tänkte beställa lite fina kläder som passar magen när vecka 12 är avklarad - vilket är efter semestern i augusti. Det har hänt en del på mammaklädsfronten sedan jag var gravid sist. Asos, Zara och Topshop bidrar numera till att gravidisar kan vara hot mamas även under grosessen. Det enda som är synd är att Lindex av någon underlig anledning slutat sälja mammakläder. Nåja, jag kollade runt lite och hittade några plagg som jag gärna skulle klicka hem senare i sommar:

Söt blus från Asos.com


Snygga jeans från Asos.com


Sailorchict från Asos.com


Slappt och snyggt från POP.


Tror bestämt att det är något...


... där inne.

The baby story so far:
Efter en tuff första förlossning för tre år sedan tog det lång tid att bli sugen på en till baby. Medan "alla" andra som fick barn samtidigt som oss verkade vara tokladdade inför tvåan och levererade till höger och vänster kände vi oss fortfarande traumatiserade efter första förlossningen och framförallt den tuffa tiden efter förlossningen då jag skulle försöka komma tillbaka efter en förlossningsskada. Kan nämna att åtta av totalt tio mamas i min mammagrupp på bvc hade fått en till bebis innan den första fyllt två. Jag kände verkligen inget sug alls. Vi far fortfarande yngre än vad de flesta är när det får sitt första barn och jag hade nytt jobb (på projekt - bara det gjorde att jag ställde mig ytterst tveksam till att jag skulle gå på ännu en föräldraledighet som unemployed). Men så plötsligt, från en dag till en annan, kom det. Babysuget. Smygande som en och en annan inbrottstjuv. I buskarna till en början, men allt mer tydligt för var dag. Jag vågade inte rikitgt ta upp detta med min älskling, vår dotters pappa. Vet inte hur samtalet kom upp för några månader sedan, men det visade sig att han ocskå började bli sugen på en till bebis.

Fnissiga och sprittiga bestämde vi oss för att det kanske var dags att plocka ut min spiral. Lyckligtvis sammanföll detta med att jag blev tillsvidareanställd. Den 25 maj plockades spiralen ut. Den 31 maj hade jag ägglossning. Den 11 juni trodde jag att jag hade BIM (hade haft en liten blödning innan den sista mensen som snurrade till det). Jag hade köpt ett sådant där svinsyrt digitaltest med veckoindikator från Clearblue. Alldeles sprattig tog jag testet på fredagmorgonen. Två minuter kom svaret: Inte gravid. Nåja, tänkte jag. Hur ofta tar det sig på första försöket? Bättre lycka nästa gång. Visst var jag besviken, men det var trots allt försök nr 1 och då får man knappt bli ledsen. Nåja, jag väntade på mensen. Väntade och väntade. Ingen mens. På måndagen tänkte jag: "Den kommer säkert imorgon, dumt att köpa fler dyra test när jag ändå inte är gravid". på tisdagen tänkte jag: "Nu har jag säkert stressat upp mig och gjort mensen sen" (Den är väldigt punktlig annars). På onsdagen köpte jag ett duo-pack med vanliga clearblue. Och tänka sig, där kom ett supertydligt plus. Hallelulja! Jag är GRAVID! Det tog sig på en gång. Helt otroligt! Jag slog in testet i ett paket och gav det till älkslingen när han kom hem. Han blev helt strålande glad!

Vad sjorde jag med test nummer två i paketet? Jag testade förstås igen morgonen efter för att vara säker. Och jepp, plusset kom snabbare än kontrollstrecket. MEGAGRAVID alltså, jippie!

Enligt fl:s räknare är jag i vecka 5 (4+4). Så spännande!

/Miss G



Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0